SPLETNA TRGOVINA VITALNOTELO.SI

5 znakov, da trpite zaradi oksidativnega stresa in 5 rešitev, kako ga odpraviti

Termin »oksidativni stres« je na področju znanosti in prehrane uporabljen ves čas; navadni smrtniki pa – priznajmo si – nismo povsem prepričani, kaj to za naše zdravje pravzaprav pomeni.

Proces oksidacije se zgodi, ko naše telo »použije« kisik in ga dostavi celicam, ki od njega pridobijo energijo. Ob tem procesu se hkrati proizvjajo tudi prosti radikali, ki do neke mere telesu koristijo, vendar pa lahko ob psihičnem ali fizičnem stresu njihovo število naraste, kar je za zdravlje precej škodljivo.

Zakaj?

Če je prostih radikalov preveč, vplivajo na oksidacijo celic v negativnem smislu in povzročajo: hitrejše staranje, sive lase, gube, artritis, slabši vid in celo raka. Za oksidativnim stresom verjetno bolehate, če pri sebi opažate naslednje znake:

 • izčrpanost
 • izguba spomina
 • gube in sivi lasje
 • poslabšan vid
 • glavobol in občutljivost na zvok
 • dovzetnost za okužbe
 1. rešitev: SPROSTITE SE

Sliši se precej preprosto, a res deluje – med dnevom torej telesu ponudite počitek, da se lahko regenerira. Tudi med delavnikom si vzemite nekaj odmorov.

Sprostil vas bo sprehod v naravi, meditacija, pogovor s prijateljem, vadba… Čim več časa poskusite preživeti na prostem

 1. rešitev: Izogibajte se sladkorju in industrijsko predelani hrani

Hrana močno vpliva na nivo stresa v telesu – saj veste, kako se počutite, ko zaužijete jabolko in kakšen občutek v želodcu imate, ko pohrustate celotno vrečko čipsa…

Prav tako so škodljivi obilni obroki; največja nevarnost »požrtije« vam grozi, ko že nekaj ur niste jedli in si želite ob priložnosti planiti na vso hrano, ki jo boste našli v hladnilniku.

Raje posezite po manjših, zdravih obrokih; vsaj petih dnevno.

 1. rešitev: Izogibajte se toksinom

Izbirajte organsko hrano in se izogibajte cigaretom, aromatičnim svečkam, frizerskim in kozmetičnim salonom, preprogam in platisiki. Kaj?! Na zadnji strani preberite, ali izdelek, ki ga nameravate kupiti, vsebuje toksine. Če je odgovor pritrdilen, se raje odločite za manj strupeno različico izdelka!

 1. rešitev: Uživajte hrano, ki je bogata z antioksidanti

Tu gre predvsem za najbolj obarvano hrano: za rdečo peso, kodrolistni ohrovt, borovnice, paradižnik, oreške in semena.

Zeleni in črni čaj bosta še dodatno v pomoč!

 1. rešitev: Immunace zaščita imunskega sistema

To prehransko dopolnilo vsebuje vitamine D3, C, E, selenom, cinkom, bioflovonide, aminokisliname in minerale. Ufff – precej muh na en mah! Immunace skrbi za vaš imunski sistem in varuje celice pred oksidativnim stresom, s čimer zagotavlja popolno podporo organizmu.

Share this postOne thought on “5 znakov, da trpite zaradi oksidativnega stresa in 5 rešitev, kako ga odpraviti

Comments are closed.