Home » Trgovina » Meritev arterijskega ožilja

Meritev arterijskega ožilja

65.00 Z DDV

Meritev arterijskega ožilja je neinvaziven postopek, kjer izveste elastičnost vaših arterij, ki je tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

V ceni meritve je vključena tudi kontrolna meritev v dogovorjenem času.

Meritev arterijskega ožilja je primeren za:

  • vse, ki imajo stresno življenje
  • športnike
  • starejše od 55 let
  • z visokim krvnim tlakom
  • mrzle roke, noge
  • v družini z srčno-žilnimi boleznimi
  • težko dihanje …
Kategorija:

Opis

V Sloveniji skoraj vsako uro enega človeka doleti srčni infarkt ali možganska kap.

Ali bo doletelo tudi vas, se ne da napovedati. Lahko pa z zdravim načinom življenja, zdravo prehrano in rednim preverjanjem svojega ožilja možnosti za to močno zmanjšate.

Infarkt in možganska kap

Kaj je srčni infarkt?

Do srčnega infarkta pride, ko se ena od arterij, ki dovajajo kri v srce, zamaši. Najpogosteje se to zgodi zaradi arteroskleroze, to je nabiranja maščob v steni arterij. Sam proces tvorjenja in kopičenja maščobnih oblog na stenah žil je dolgotrajen. Začne se že v mladosti in nadaljuje v odrasli dobi. Infarkt se nato zgodi, ko je maščobnih oblog toliko, da v nekem trenutku preprečijo pretok krvi.

Kaj je možganska kap?

arterosklerozaMožganska kap je drugo ime za izgubo možganske funkcije zaradi motnje v oskrbi možganov s krvjo. Možganske celice namreč potrebujejo stalno oskrbo s kisikom, ki jim ga dovaja kri. Če pride do motnje v dovajanju krvi, to povzroči odmrtje celic v delu možganov, ki ga zamašena žila ne more več oskrbovati s kisikom. Posledice so v mnogih primerih trajne.

Kako preprečiti srčni infarkt in možgansko kap?

O zdravem načinu življenja in zdravi prehrani je napisanega veliko. Manj pa je znano, da lahko srčni infarkt in možgansko kap pravočasno preprečimo z rednim preventivnim pregledovanjem ožilja.

Kako poteka meritev?

Pregled arterij z arteriografom

arteriograf, srčni infarkt, možganska kap, pregled arterij in ožiljaArteriograf je naprava, ki meri odboje pulznih valov od stene žil. Na ta način izmeri stanje ožilja, strokovnjak pa z interpretacijo meritev ugotovi, ali je oseba podvržena tveganju za srčni infarkt ali možgansko kap.

Neboleč postopek

Meritev z arteriografom je popolnoma neboleča. Poteka podobno kot merjenje krvnega tlaka, le da oseba v času meritve mirno in sproščeno leži na hrbtu. Za meritev ni treba biti tešč, priporočljivo je le, da oseba 2 uri pred meritvijo ne uživa kave.

Sama meritev arterijskega ožilja traja 15 minut, nato sledi še približno 15 minut pogovora s strokovnjakom, ki razloži parametre in rezultat meritve.

Osebi izmerimo tlak in krivuljo pulznega vala. Ob zaključku vsaki osebi takoj izdamo rezultate merjenja – arteriogram. V primeru, da rezultati odstopajo od normale, merjenca  takoj obvestimo in  svetujemo obisk osebnega zdravnika.

Pregled oz meritev je neboleča in nenevarna.

Katere rezultate pridobimo ob izmeritvi?

  • Centralni tlak v aorti, ki nam s pravočasno diagnostiko lahko pripomore k preprečevanju možganske ali srčne kapi.
  • Hitrost pulznega vala v aorti (PWV), ki nam poda informacijo o prožnosti aorte, oziroma spremembah, ki jih je povzročilo poapnenje žil
  • Endotelna funkcija žilnega sistema (Alx), ki nam pove pod kakšnim stresom so naše žile.

Kdo priporoča meritev?

Meritev priporoča Evropsko združenje za hipertenzijo in Evropsko združenje kardiologov.

Kje in kdaj se lahko izmerim?

Meritve zaradi čim manjše motenosti delovnega procesa, izvedemo na naši lokaciji Spodnji Rudnik II/21, Ljubljana.

Na meritev se je potrebno naročiti na tel: 01 320 77 56.