Prehod v menopavzo je pogosto težaven in dramatičen; raziskave so pokazale, da raven stresa takrat naraste tudi do petkrat, čeprav pravega razloga morda ne poznamo. Nekatere posameznice se poleg tega soočajo še z depresijo, tesnobo in celo paničnimi napadi, čeprav pred tem niso trpele za omenjenimi boleznimi.

Kaj je torej pravi razlog za stres v menopavzi? Odgovor je precej preprost: hormoni.

Ker se raven estrogena in progesterona po menopavzi znižata, se telo na spremembe odzove na različne načine (simptomi so podobni PMSju, poleg tega se pogosto zniža tudi libido).

Razlog za stres pa ne predstavljajo le hormoni – tu ne gre zanemariti niti mešanih občutkov, ki jih ženske ob vstopu v menopavzo doživljajo. Velika življenjska sprememba se posameznice poleg fizične ravni dotakne tudi na psihični ravni.

Ključno vlogo pri vsem pa igra vitamin B!

Ob konzumiranju omenjenega vitamina, ki dokazano znižuje nivo stresa, poleg tega pa – na grobo – ohranja željo po spolnosti. Tu pa je še živčni sistem, ki je prav tako odgovoren za ravnovesje stresa. Da bi ga ohranili v najboljši kondiciji, je vitamin B nujno potreben.

Kako do vitamina B?

Najboljša hrana, kjer najdete vitamin B, ki ima številne poddelitve, je:

  • B1: zelenjava, še posebej grah, sveže in posušeno sadje, jajca
  • B2: mleko, jajca, riž, ovseni kosmiči
  • B3: meso, ribe, polnozrnata živila
  • B5: piščanec, govedina, krompir, ovseni kosmiči, jetrca, brokoli, polnozrnata hrana
  • B6: svinjina, piščanec, puran, ribe, polnozrnati izdelki, soja, oreščki, krompir, banane, avokado
  • B12: meso, ribe, mleko, sir, jajca, vegetarijanske omake, morska hrana
  • Folna kislina: zelena listnata zelenjava, jetrca, grah, rjavi riž, beluši, avokado

Vseh potrebnih hranil samo s hrano po navadi ni mogoče dobiti, zato lahko telesu pomagate s prehranskimi dopolnili. Med menopavzo si lahko pomagate s kapsulami, ki bodo vaše težave gotovo omilile – če ne celo odpravile. Zbogom, stres! O čem govorimo, lahko preberete tukaj: www.vitabiotics.si.