Zakaj se koža med nosečnostjo spremeni?

Med nosečnostjo se v telesu dogaja mnogo sprememb, zato bi bilo pravzaprav čudno, da se spremembe ne bi pokazale tudi navzven. Oh, seveda ne mislimo le na zaobljen trebušček!

Med nosečnostjo boste najverjetneje opazili tudi:

  • strije,
  • pigmentne spremembe na koži,
  • kožne madeže in akne,
  • razpokane kapilare,
  • srbečico in razraženost kože.

Spremeni se tudi nivo hormonov v telesu, poleg tega lahko opazite spremembe imunskega sistema. Dobra novica je, da se spremembe po porodu izničijo – telo se v večini primerov vrne v prvotno stanje.

Nekatere spremembe – predvsem pigmentacija kože in strije – so kljub vsemu trajne, a niso odvisne le od nosečnosti; predispozicija je zapisana že v genih. Če so se takšne spremembe med nosečnostjo (ali na splošno) pojavile pri vaši mami in sestri, se bodo po vsej verjetnosti pojavile tudi pri vas.

Počasi! Ni razloga za paniko

Spremembe niso škodljive za vas ali vašega otroka. Če imate močno izpuščaje, zares temne lise na koži ali pa vas celotno telo nevzdržno srbi, vseeno obiščite osebnega zdravnika.

Zanimivo je, da je temnejša koža eden zgodnejših pokazateljev nosečnosti, sprememba pa je opazna tudi pri prsnih bradavicah, ki prav tako postanejo temnejše. Če imate pegice, se lahko zgodi, da le-te potemnijo.

Ali nosečniški »sijaj« res obstaja?

Na veliko presenečenje – Da! To ni le filmska pogruntavščina. Zaradi hormonov koža postane bolj napeta, gladka, gubice pa so manj vidne.

Super, kajne?

Gre za nekoliko rožnat sijaj ali tisti-zdravi-sijaj, ki ga običajno opazite pri ljudeh, ki se zdravo prehranjujejo in ukvarjajo s športom. Slaba stran tega je, da boste občasno morda zaradi preobilja vode izgledali napihnjeno. Brez skrbi, tudi to bo nekaj mesecev po porodu preteklost!

Si lahko pomagam sama?

Odgovor je pritrdilen. Med nosečnostjo je za zdravje kože zelo pomembna uravnotežena prehrana in predvsem – voda, voda, voda. Bodite pozorni na hidracijo, saj voda koži pomaga ostajati prožna. Da se spremembe na vaši koži skorajda nebi poznale, lahko med nosečnostjo (in po njej) uporabljate najrazličnejše kreme.

Preizkusite Pregnacare kremo – nežno masažno kremo proti strijam. Strije lahko prizadanejo katerikoli del telesa, največkrat pa se vseeno pojavijo na predelih trebuha, stegen, rok, kolen in hrbta; pojavijo se, ko spodnja plast kože (zaradi hitre izgube ali povečanja telesne kože –naprimer pri nosečnosti) postane poškodovana.

Več o kremi, ki bo pomagala preprečiti strije, lahko preberite tukaj.