Znaki, ki kažejo, da ste morda slabokrvni, so lahko precej blagi in sprva dokaj neopazni. Pravzaprav je neverjetno predvsem dejstvo, da je razlog za obisk urgence statistično največkrat ravno slabokrvnost!

Železo je eden bistvenih mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje – če ga primankuje, telo ne more proizvesti dovolj zdravih rdečih krvničk. Rdeče krvničke so izredno pomembne, saj prenašajo hemoglobin, slednji pa poskrbi za prenos kisika po telesu.

Ali (joj, menda ne!) bolehate za slabokrvnostjo? Preverite spodnje znake in se končno prepričajte!

  1. Izčrpanost

Gre za tipičen in najbolj pogost simptom slabokrvnosti. Verjetno ste pomislili: »Pa saj je vsakdo občasno utrujen!«. Seveda, vendar se pri slabokrvnosti pacienti pritožujejo, da so na-smrt-utrujeni; utrujenost na tej stopnji traja 24 ur na dan.

Če ste torej utrujeni »non stop«, pojdite na pregled k osebnemu zdravniku.

  1. Bledica

Kar je včasih veljalo za simbol aristokratov in višjega sloja, je danes znak bolezni. Bledica že lahko nakazuje utrujenost in ob enem slabokrvnost.

Da bi se še lažje prepričali, poglejte notranji rob spodnje očesne veke; če je rob bled (ali bel), je to lahko znamenje, da vaše telo ne vsebuje dovolj rdečih krvničk.

Pri slabokrvnosti se poleg bledice na obrazu in bledice na očesnih vekah lahko pojavijo tudi bolj beli in krhki nohti.

  1. Plitko dihanje

Če čutite, da zraka ne morete več zajeti s polnimi pljuči – še posebej med športno aktivnostjo in preprosto hojo po stopnicah – vaše telo gotovo ne prejema zadostne količine kisika. Dihanje bo zato postalo hitrejše in bolj plitko.

Poleg omenjenega boste lahko opazili tudi neenakomeren srčni utrip.

  1. Tesnoba

Vam občutek tesnobe ni znan, ob njem pa se pojavlja še neenakomeren srčni utrip? Če niste pod stresom oziroma niste vznemirjeni, in je tesnoba za vas novost, se razlog prav verjetno skriva v slabokrvnosti.

  1. Otopelost in »zmrzljivost«

Vaše telo bo zaradi pomankanja rdečih krvnič le-te »kradlo« iz najrazličnejših mest, zato vas bo – po domače rečeno – neprestano zeblo in kar ne boste se mogli ogreti. Aha, tudi špikanje in neprijeten občutek zategnjenosti v udih vas bo spremljal skoraj vsak dan.

Da se vaše telo z boleznijo nebi branilo samo, mu lahko na prav prijazen način pomagate. Kako?

Začnite pri prehrani. Feroglobin kapsule so prehransko dopolnilo z železom, cinkom in vitamini skupine B, ki s hranilnimi snovmi pomagajo ohranjati zdravje in vitalnost, vključenost folata pa prispeva še k zmanjševanju utrujenosti. Poleg tega kapsule zagotavljajo tudi organsko obliko železovega citrata, kompleksa za izboljšanje absorpcije, in še dodaten plus: prehransko dopolnilo je želodcu prijazno, zato je primerno tudi za otroke! J Ne branijo se ga niti športniki in ženske med (močnimi) menstruacijami.