Če želite povečati misično maso ali preprosto najti pot k zdravju, je ribje olje gotovo zaklad, ki ga morate dodati na svoj jedilnik, saj ohranja zdravo raven holesterola, dviguje razpoloženje in pomaga ohranjati trdne kosti.

Njam!

Ribje olje? Kaj pravzaprav vsebuje?

Ribje olje je prečiščeno maščobno olje, pridobljeno iz svežih jeter različnih vrst polenovk. Je bogat vir vitamina A, vitamina D3 (holekalciferola) ter nenasičenih omega-3 maščobnih kislin, med katerimi prevladujeta esencialni maščobni kislini – eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK).

Ribjega olja ne smemo (povsem) enačiti z ribami; mnoge vrste rib namreč vsebujejo precej živega srebra, ki lahko v prevelikih količinah človeku škoduje.

  1. Ribje olje; pomočnik pri vzdrževanju normalne ravni holesterola

Vključitev ribjega olja v dieto poskrbi za ohranjanje zdrave ravni holesterola – kar seveda ne pomeni, da bo ribje olje holesterol znižalo kot bi si marsikdo predstavljal. Že od 3-6 gramov ribjega olja dnevno bo povsem dovolj.

  1. Ribje olje za močne in trdne kosti!

Z leti, še posebej pri ženskah, ki vstopijo v menopavzo (s tem se nivo estrogena in progesterona povsem spremeni), se kosti počasi pričnejo tanjšati; kar lahko vodi v osteoporozo.

Študije so raziskovale povezavo med posameznicami, ki so redno uživale nenasičene omega-3 maščobe kisline in vsebnostjo kalcija v telesu – rezultati so pokazali, da je višja raven kalcija v telesu povezana z uživanjem zdravih nenasičenih omega-3 maščobnih kislin; te pa se, med drugim, nahajajo v ribjem olju. Ne pozabite torej na priporočen dnevni vnos ribjega olja!

  1. Nihanje razpoloženja? Nič več!

Uravnotežena prehrana, brez industrijsko predelane hrane – slednja ne vsebuje zadostno količino hranil – je vedno najboljša izbira. Ribje olje bo takšnim prehranjevalnim navadam doda še piko na i, ob enem pa bo lajšalo simptome stresa in pomagalo pri depresiji in tesnobi. Serotonin, hormon, ki je odgovoren za dobro počutje, lahko namesto, da posegamo po industrijsko predelani hrani, naravno ohranjamo z rednim uživanjem ribjega olja. Precj boljša izbira, kajne?

Minimalne spremembe življenskega sloga lahko priporomerjo k bistveno boljšemu počutju in seveda – zdravju!