Prehlad lahko dobite vsak mesec v letu, vendar je znano, da je za »čas prehladov« značilna zima (oziroma hladnejši meseci). Virusi se veliko lažje širijo v zaprtih prostori, kjer – roko na srce – pozimi v interakciji z ljudmi preživimo večino časa.

Na splošno se torej sezona prehladov začne septembra in traja nekje do aprila. To seveda vsekakor ne pomeni, da je za to odgovorno le vreme ali hladne temperature.

Zakaj so torej prehladi bolj pogosti v hladnejši sezoni?

Prvi razlog je gotovo ta, da ljudje več časa preživijo skupaj v notranjih prostorih, kjer se virusi skozi izdihan zrak hitreje širijo. Če imate otroke, bodo ti viruse prinesli iz šole ali vrtca, saj so tam dnevno v stiku z mnogimi vrstniki. Pomembno dejstvo je tudi, da se virusi »raje« in lažje širijo v hladnem, suhem vremenu, poleg tega so naše nosnice zaradi suhega zraka pozimi (razumljivo) bolj suhe, zato virusi do nas lažje najdejo pot.

Kako se pozimi učinkovito izognete prehladom?

  • Umivajte si roke! Ali ste prepričani, da veste, kako si je potrebno pravilno umivati roke? Tako preprost ukrep je lahko ključnega pomena, da se izognete številnim boleznim.
  • Ko kašljate, se pokrijte s komolcem. Zakaj ne z roko? Če usta prekrijeta z roko, boste bacile raznesli povsod, kjer bo potovala vaša dlan.
  • Če ste v službi s številnimi zaposlenimi, ki se zaradi takšnih in drugačnih razlogov prehlada ne odločijo preboleti doma, ste na udaru tudi vi. Za začetek vsakih nekaj ur – priporočljivo je seveda večkrat – prezračite pisarno, tako se bo okužen zrak zamenjal s svežim.
  • Če potujete, s seboj vzemite šumeče tablete ali vitamine, ki bodo za vas poskrbeli preventivno. V primeru, da ste že prehlajeni, imejte v žepu vedno zadostno število robčkov.
  • V primeru, da je bolan nekdo od vaše družine, se boste okužbi težko izognili, saj ste verjetno v stiku z istimi stvarmi kot bolnik. Umivajte roke!

Gotovo je preventiva boljša kot kurativa, zato o prehladu razmišljajte, preden bo prepozno! Da nebi zboleli (in v postelji ostali še med božičnim dopustom), morate najprej poskrbeti za zaščito vašega imunskega sistema.

Pri tem vam bo pomagal Immunace. Kaj pravzaprav vsebuje to prehransko dopolnilo, si lahko preberete tukaj: www.vitabiotics.si.